Aqualab SRL este o companie privată, administrată de Cristian Cristea, un inventator din Sighetu Marmației, care și-a dedicat câțiva ani din viață cercetării în domeniul familiei de minerale zeolit. Datorită calităților sale, acest produs natural poate fi utilizat cu succes și în domeniul alimentar, însă Cristian Cristea a dovedit, prin brevetul eliberat de OSIM (nr. 132034 din 29 iulie 2022) că zeolitul poate sta la baza unei rețete de obținere a unui material filtrant pentru potabiliarea apei.
Obiectul de activitate al firmei Aqualab SRL este producerea materialului filtrant, rășină cationică Litozen (pentru eliminarea Amoniului, Fierului, Manganului și durității din apă), producerea și instalarea Stațiilor de tratare a apei, respectiv servicii de autorizare (DSP, Mediu, ANRSC) pentru instituțiile abilitate să administreze rețeaua publică de apă și canalizare, aflate în subordinea administrației publice locale.
Material filtrant Litozen
Aqualab SRL este singurul producător român de material filtrant necesar decontaminării pentru potabilizarea apei.
Materialul filtrant Litozen are la bază un zeolit natural, de mare puritate, extras din Munții Maramureșului. Soluția tehnică prin care se transformă zeolitul în rășină cationică este complexă și include mai multe tratament chimice și termice asupra materiei prime.
Rășina cationică Litozen se deosebește de toate celelalte produse similare de pe piață, datorită capacității de tratare, adaptabilității la orice tip de apă și costuri mici de întreținere. În plus, față de soluțiile existente, compania garantează funcționalitatea produsului pe termen lung, datorită stabilitătii chimice și fizice în medii extreme de lucru. Rășina cationică Litozen este regenerabilă, ceea ce oferă o durată lungă de viață.
Stații de tratare a apei complet automatizate
Pentru mai multă siguranță în utilizarea corectă a materialului filtrant, compania Aqualab a dezvoltat un proiect-cadru de funcționalitate, respectiv o Stație de tratare a apei, complet automatizată, care ține cont de necesitățile tehnice de funcționare ale rășinii cationice.
Pentru o eficiență mărită și costuri cât mai mici de întreținere, se impune respectarea unor parametri de utilizare a rășinii cationice. De aceea, întregul ciclu, de la etapa de filtrare, până la cea de regenerare și limpezire, a fost automatizat.
Stațiile de tratare fabricate de Aqualab sunt ușor de întreținut, funcționează autonom, având toate echipamentele necesare pentru a fi conectate direct la rețeaua de apă, fără modificări de infrastructură.
Pornind de la premisa că pentru o primărie din mediu rural este costisitor să angajeze experți în domeniu, Aqualab a dezvoltat sisteme de tratare a apei, astfel încât să nu necesite personal calificat în operarea lor.
În situația în care nu există fonduri financiare suficiente pentru construcția unei stații noi de tratare, Aqualab poate reabilita stațiile de tratare existente, dacă se acceptă utilizarea zeolitul ca material filtrant, pentru obținerea apei potabile.
Monitorizarea stațiilor de tratare se face prin efectuarea periodică de analize fizico-chimice a apei în propriul laborator. Acest aspect oferă posiblitatea determinării a unor eventuale disfuncționalități, prin observații asupra modificărilor parametrilor analizați.
Servicii de autorizare
Având experiență în acest domeniu, SC Aqualab SRL poate oferi sprijin în realizarea documentației pentru ca primăriile să obțină autorizația sanitară de funcționare, ca operator de apă.
SC Aqualab SRL poate fi partenerul tău, în condițiile în care dorința ta este să ai apă potabilă în comunitatea din care faci parte.
Mai multe detalii pe https://aqualab.ro/